HTML

Christmas

Karácsonyi készülődés, díszek csere-beréje, eladása. Karácsonyi képek. Karácsony után pedig minden ami egy kicsit is szebbé teszi az életünket.

Friss topikok

2007.10.25. 11:08 ice_nic

Együnk egy kicsit...:))

Sziasztok!

A mai napot ismét receptekkel kezdem. ígéretemhez híven egy svéd karácsonyi édességgel és egy halból készült, nem szokásos főétellel kedveskedek nektek.

Lazac kapribogyós mártással

Hozzávalók:

- 70 dkg bőrös, ducibb lazacfilé

- 4 evőkanál olívaolaj

- fél citrom

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 1 csokor petrezselyem

A mártáshoz:

- 6 dkg vaj

- őrölt fehér bors

- 8 evőkanál kapribogyó

- 4 dl sűrű főzőtejszín

- 0,5 dl fehérbor

- 1 kanál liszt

- 1 kiskanál mustár

- 10 dkg reszelt füstölt sajt

- só

Elkészítés: A lazacot végigsimítjuk,így érezzük ha van benne szálka. A szálkát egy kis csipesz segítségével kiszedhetjük. A filét 4 egyforma szeletre vágjuk. Az olívaolaj felét a citrom kifacsart levével, a zúzott fokhagymával és néhány petrezselyemlevéllel összekeverjük. A halat ezzel az eleggyel dörzsöljük be. Fóliával letakarjuk, éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. A maradék olívaolajat serpenyőben felforrósítjuk, majd a lazacot oldalanként 3 perc alatt készre sütjük. A sütést a bőrös oldallal kezdjük forró olajban. A kész halat letakarva félretesszük. Visszamaradó zsírjában a vajat felolvasztjuk, a finomra aprított petrezselymet és borsot rászórjuk, elkeverjük. Rádobjuk a kapribogyót is, majd ráöntjük a tejszínt. Felforraljuk kevergetés mellett. A bort a liszttel simára keverjük, a mártásalapot ezzel sűrítjük. ízesítjük mustárral, beleszórjuk a sajtot. Már csak addig főzzük amíg a sajt megolvad benne. Ha kell utánasózunk. Főtt burgonyával tálaljuk.

Maszatos torta (kladdtarta)

Hozzávalók:

- 30 dkg vaj vagy Rama kockamargarin

- 60 dkg cukor

- 20 dkg liszt

- 4 tojás

- 8 evőkanál keserű kakaópor

- 3 evőkanál vaníliás cukor

- 2 késhegynyi só

- kevés vaj és zabpehely a forma kikenéséhez

- tejszín vagy vaníliafagyi a tálaláshoz

Elkészítés: A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Egy alacsony peremű tortaformát kivajazunk, zabpehellyel behintjük (ha nincs zabpehely, nem kell megijedni, tökéletesen megfelel nem sós zsemlemorzsa is). A legjobb, ha olyan formában sütjük, amiben utána tálalni is tudjuk mert nem lehet szépen kiszedni a formából. A tésztához a puha vajat a többi hozzávalóval összekeverjük (nem kell külön semmit habosítani), majd a formába simítjuk. A bemelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Hidegen, tejszínhabbal vagy vaníliafagyival tálaljuk.

 

Szerintem mindkét receptet érdemes kipróbálni, ha nem is feltétlenül karácsonykor, bár nálunk ez a lazac szerepelni fog a menün. :)

Holnap is hozok finomságokat, de ma még visszatérek valami jó kis témával. Sziasztok

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://xmas.blog.hu/api/trackback/id/tr63206901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása