HTML

Christmas

Karácsonyi készülődés, díszek csere-beréje, eladása. Karácsonyi képek. Karácsony után pedig minden ami egy kicsit is szebbé teszi az életünket.

Friss topikok

2007.11.13. 17:11 ice_nic

Karácsonyi növények 2. fejezet

Sziasztok!

Folytatódik ünnepi növényismertetőnk. Mai versenyzőnk a karácsonyi kaktusz.

Karácsonyi kaktusz


Másik téli kedvencünk a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera truncata). Hajtásait lapos, fogazott szártagok alkotják. Nevét onnan kapta, hogy karácsony körül jelennek meg a hajtások csúcsán élénk színű, fehér, piros, rózsaszín vagy lilás-piros virágai. A levélszerű szár hajtásai kezdetben felfelé ívelnek, de később a többi szártag kifejlődése után lefelé hajlanak. Az idősebb növényekre a lecsüngő karakter a jellemző. Hűvös, félárnyékos helyiségekben fejlődik legjobban. Kedveli a párás környezetet, a lágy vízzel való öntözést. Ügyeljünk rá, hogy cserepe alatt ne álljon a víz, mert ez a gyökérzet berothadásához, a növény pusztulásához vezethet. A bimbók megjelenése után a helyváltoztatásra érzékenyen reagálhat, ezért előfordul, hogy a frissen kapott, vagy vásárolt példány ledobja bimbóit, virágait. Ilyenkor csak következő évi virágzásában gyönyörködhetünk. Az elvirágzott növényt hűvösebb, 15-16°C hőmérsékletű helyre vigyük, hetente csak egyszer öntözzük. Márciusban jelennek meg az új hajtások, ekkor ismét melegebb helyre tehetjük. Nyáron jól érzi magát a szabadban, árnyékos helyen. Augusztustól kezdve ismét hűvösebb környezetet igényel, ezután a bimbók megjelenéséig ritkábban öntözzük. (Ez a növény ún. pihenési időszaka.) A bimbók megjelenése után ismét növelhetjük az öntözés gyakoriságát. Kártevői a takácsatkák, a viaszos pajzstetvek és a pajzstetvek lehetnek.

Tapasztalatból mondom, hogy nagyon jól mutat a lakásban, a Mikulásvirággal együtt. Szépen díszítheti az asztalt, a szekrényt. Tegyünk 3-4(mérettől függően) cserepes karácsonyi kaktuszt egy balkonládába, majd a ládára kössünk vastag dísz szalagból masnit. Tegyük a szekrényre. A lényeg hogy ne tűzzön rá a nap.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://xmas.blog.hu/api/trackback/id/tr37227933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása