Sziasztok!
A mai napot ismét receptekkel kezdem. ígéretemhez híven egy svéd karácsonyi édességgel és egy halból készült, nem szokásos főétellel kedveskedek nektek.
Lazac kapribogyós mártással
Hozzávalók:
- 70 dkg bőrös, ducibb lazacfilé
- 4 evőkanál olívaolaj
- fél citrom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
A mártáshoz:
- 6 dkg vaj
- őrölt fehér bors
- 8 evőkanál kapribogyó
- 4 dl sűrű főzőtejszín
- 0,5 dl fehérbor
- 1 kanál liszt
- 1 kiskanál mustár
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
- só
Elkészítés: A lazacot végigsimítjuk,így érezzük ha van benne szálka. A szálkát egy kis csipesz segítségével kiszedhetjük. A filét 4 egyforma szeletre vágjuk. Az olívaolaj felét a citrom kifacsart levével, a zúzott fokhagymával és néhány petrezselyemlevéllel összekeverjük. A halat ezzel az eleggyel dörzsöljük be. Fóliával letakarjuk, éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. A maradék olívaolajat serpenyőben felforrósítjuk, majd a lazacot oldalanként 3 perc alatt készre sütjük. A sütést a bőrös oldallal kezdjük forró olajban. A kész halat letakarva félretesszük. Visszamaradó zsírjában a vajat felolvasztjuk, a finomra aprított petrezselymet és borsot rászórjuk, elkeverjük. Rádobjuk a kapribogyót is, majd ráöntjük a tejszínt. Felforraljuk kevergetés mellett. A bort a liszttel simára keverjük, a mártásalapot ezzel sűrítjük. ízesítjük mustárral, beleszórjuk a sajtot. Már csak addig főzzük amíg a sajt megolvad benne. Ha kell utánasózunk. Főtt burgonyával tálaljuk.
Maszatos torta (kladdtarta)
Hozzávalók:
- 30 dkg vaj vagy Rama kockamargarin
- 60 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 4 tojás
- 8 evőkanál keserű kakaópor
- 3 evőkanál vaníliás cukor
- 2 késhegynyi só
- kevés vaj és zabpehely a forma kikenéséhez
- tejszín vagy vaníliafagyi a tálaláshoz
Elkészítés: A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Egy alacsony peremű tortaformát kivajazunk, zabpehellyel behintjük (ha nincs zabpehely, nem kell megijedni, tökéletesen megfelel nem sós zsemlemorzsa is). A legjobb, ha olyan formában sütjük, amiben utána tálalni is tudjuk mert nem lehet szépen kiszedni a formából. A tésztához a puha vajat a többi hozzávalóval összekeverjük (nem kell külön semmit habosítani), majd a formába simítjuk. A bemelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Hidegen, tejszínhabbal vagy vaníliafagyival tálaljuk.
Szerintem mindkét receptet érdemes kipróbálni, ha nem is feltétlenül karácsonykor, bár nálunk ez a lazac szerepelni fog a menün. :)
Holnap is hozok finomságokat, de ma még visszatérek valami jó kis témával. Sziasztok
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.