HTML

Christmas

Karácsonyi készülődés, díszek csere-beréje, eladása. Karácsonyi képek. Karácsony után pedig minden ami egy kicsit is szebbé teszi az életünket.

Friss topikok

2007.10.27. 14:01 ice_nic

Finomságok szentestére

Sziasztok!

Az utóbbi pár évben itthon átvettem anyutól a karácsonyi sütés főzéssel járó feladatokat. Na nem azért, mert ő rosszul csinálta volna, sőt, mindent ő tanított, nagyon jól főz, csak már eljutott oda, hogy nem élvezi a főzést. És ezzel nincs is baj. Itt volt az ideje, hogy ezzel segíthessek neki itthon. No de visszatérve a karácsonyi menühöz... Minden évben előre megtervezem, hogy pontosan mit fogok főzni, a reggelitől a vacsiig, a nassoláson keresztül. Igen, jól hallottátok, még a reggelit is megtervezem:) Persze azért ez általában nem úgy működik. De már maga a tervezés is olyan jó érzéssel tölt el. Excel táblában vezetem a menüsort és minden étel mellé leírom, mit kell vennem. így egyben megvan a bevásárlólista is. Teszek majd fel egy mintát, hogy ez hogy néz ki.

Arra gondoltam, mi lenne, ha leírnám a mi karácsonyi menünk receptjeit. Nagyszüleimmel egy házban élünk (mi a felső szinten, mamámék az alsó szinten) és mivel nagypapám igazi ho-ho-horgász így a halászlé elengedhetetlen eleme a karácsonyi menüsornak. Viszont sajnos ennek nem tudom a receptjét. Nem szeretem a halat, a sok szálka miatt, így a halászléből számomra csak a leve és a halbelsőség vonzó:) Beiglit nagymamám szokott sütni, de - és már megint a finnyáskodás:) - nem szeretem a mazsolát, így ez is kihúzva:)

Mától minden nap leírok egy receptet a mi karácsonyunkból:)

Amíg mamámék képviselik a hagyományos karácsonyt, addig én próbálok kicsit modernebb vacsorát készíteni. Itt "fent" húslevessel kezdődik a vacsora. Nem hagyományos recepteket írok (pl.: hozzávalók: 20 dkg répa...), hanem csak úgy bumm bele, ahogy én készítem.

Húsleves

Hozzávalók:

- répa

- fehérrépa

- zellergumó vagy zellerszár

- karalábé

- vöröshagyma

- fokhagyma

- 2-3 db pulykacomb (mérettől függően)

- burgonya

- egész bors és őrölt bors

- só

- paradicsom

- paprika

Elkészítés: Beleteszem a pulykacombokat az edénybe. Megtisztítom és feldarabolom a zöldségeket. A vöröshagymát csak bevágom a tetején, a fokhagymát félbevágom. A paprikát is kicsumázom és félbevágva teszem az edénybe. A paradicsomot is csak bevágom mint a hagymát. Miután minden zöldség benne van( a krumpli kivételével, mert azt csak az utolsó 20 percben teszem bele), rászórom az egészborsot, a sót és őrölt borsot. Felengedem hidegvízzel hogy ellepje az egészet és felteszem nagyon lassú tűzön. Legalább 1,5-2 órát főzöm. Mikor felhabzik, a habot kanállal leszedem, de nem keverem meg a levest. Megkóstolom, és még utánasózom, ha szükséges. utolsó 20 percben beleteszem a krumplikat. Érdemes kisebbeket választani, hamarabb megfő és jobban átjárja a leves íze, mint a nagyokat.  Általában nem kell bele vegeta, mert a zöldségek miatt igen intenzív íze lesz, de ha szükséges, teszek bele egy keveset.  Tálaláskor kiveszem a zöldségeket és a húst egy tálra, az "üres" levest pedig egy szép tálban teszem az asztalra. Cérnametéltet főzök ki hozzá vegetás vízben. Ezzel tálalom. Ez a tuti biztos leves receptje. Eddig mindenki imádta.  (A paradicsomot, paprikát kidobom, mert csak az íze miatt kellettek.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://xmas.blog.hu/api/trackback/id/tr41209766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása