HTML

Christmas

Karácsonyi készülődés, díszek csere-beréje, eladása. Karácsonyi képek. Karácsony után pedig minden ami egy kicsit is szebbé teszi az életünket.

Friss topikok

2007.11.21. 00:27 ice_nic

Karácsonyi növények 4. fejezet

Sziasztok!

Ma egy kedves kis virágot hoztam nektek. Bevallom nekem az egyik kedvencem, de eddig sajnos sosem sikerült életben tartanom. Talán most, hogy én is elolvastam ezeket az infókat, a karácsonyra vett virágom remélhetőleg túléli a telet és jövőre is díszíti az asztalt.

Korallvirág

A tömött korallvirág a téli hónapokba is vidámságot varázsló pozsgás növény. Virágai általában skarlátvörösek, de fajtaváltozatai közt megtalálható a sárga "Morning Sun" vagy a piros virágú "Tom Thumb" is. A szárat már a tövétől húsos zöld levelek borítják, s a rengeteg virág nagy, elágazó virágzatban tömörül. A korallvirág egymagában is díszíthet plédául egy asztalt, de más növényekkel együtt is tarthatjuk, például egy fáskosárban.

A korallvirág rosszul tűri a fényhiányt, virágzás után pedig ki kell selejtezni a növényeket. Egy kis erőfeszítéssel a növény éveken át életben tartható.

Hőmérséklet

Mivel a téli hónapokban virágzik, a folyamatos virágzáshoz meleg környezetre van szüksége. Éjjel minimum 10 °C-os, nappal max. 22 °C-os hőmérsékletet igényel; jó szellőzés mellett a betegségek kockázata minimálisra csökkenthető. A nyugalmi időszakban, közvetlenül a virágzás után tegyük hűvös helyre.

Napfény

Fénykedvelő, ennek ellenére napi 4 órányi közvetlen fénnyel is beéri.  

Vízigény

Két öntözés között várjuk meg, amíg kiszárad a földje. A télen virágzó pozsgásoknak a virágzást követően nyugalmi időszakra van szükségük, s ez alatt az idő alatt épp csak annyi víz kell nekik, hogy a szárak össze ne zsugorodjanak.

Páratartalom

Csak nagy melegben permetezzük vízzel, kora reggel. A teljes száradásig ne tegyük ki közvetlen napfénybe.

Tápoldat

Virágzás előtt kéthetente tápláljuk káliumban gazdag növénytáppal. A virágzó növénynek nincs szüksége tápra. Amikor a nyugalmi időszak véget ér, kezdjük újra a tápoldatozást.

Átültetés

Szedjük le az elhalt virágszárakat és tartsuk a növényt majdnem teljesen szárazon, félárnyékban több héten keresztül: így biztosítjuk a nyugalmi időszakot. Ezután ültessük át olyan virágföldbe, amely egyenlő arányban tartalmaz tőzeget, termőföldet és durva szemcséjű homokot. A talajhoz ne adjunk műtrágyát és csak olyan földet használjunk, amely nem tartalmaz friss, rothadó anyagokat. Évente ültessük át a növényt.

Ötlet

Ha a növényt szeptember elejétől októben elejéig a nap 24 órájából 14 órán át folyamatosan sötétben tartjuk, elérhetjük, hogy karácsonykor virágozzék. Ezt azonban csak akkor érhetjük el, ha a napi 14 órás sötétségre valóban folyamatosan odafigyelünk.

Ragyogó színű virágaival remek karácsonyi dekorációként szolgálhat.

Növénybetegségek

Bizonyos növényvédő szerek alkalmazása esetén torz levélfejlődés lép fel: A növény kezelésére pirétrumból készült terméket ajánlanak. Ez a növényvédőszer érintkezés útján fejti ki hatását, ezért kevéssé alkalmas a rejtett kártevők, így a gyapjastetvek elleni védelemre. Használjunk inkább felszívódó (szisztemikus) növényvédő szereket, de ha ennek eredményeként levélcsavarodás jelentkezik, ki kell dobni a növényt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://xmas.blog.hu/api/trackback/id/tr40236423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása