HTML

Christmas

Karácsonyi készülődés, díszek csere-beréje, eladása. Karácsonyi képek. Karácsony után pedig minden ami egy kicsit is szebbé teszi az életünket.

Friss topikok

2007.11.18. 19:03 ice_nic

Karácsonyi növények 3. fejezet

Sziasztok!

Folytatódik a karácsonyi növények bemutatása. A Mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz tipikus ünnepi növények, azonban a mai virágról nem biztos, hogy eszünkbe jut a karácsony. Mégis ide sorolják és valóban szépen mutat a lakásban.

Ciklámen

Az ősz első hírnöke a gyönyörű szép ciklámen.A tél beköszöntével, a bórus és hideg napokon is érdemes otthonunkat dekorálni. Erre a legalkalmasabb a ciklámen.Több féle színben kapható pl.: piros, rózsaszín, fehér, és ciklámen színben, választhatunk mini vagy óriás ciklámen között is. Ezüstös levelei között nyílnak a szép illatos virágok, amelyek egész télen át díszítik otthonunkat. A ciklámen egy gumós és évelő növény.Aktív képEzt még kevesen tudják és sok szakkönyv is azt a tanácsot adja, hogy elvirágzás után a cikláment dobjuk ki, pedig egy kis gondozással jövőre is gyönyörű virágzó ciklámenünk lesz. Tehetjük kaspóba, vagy csoportosan összeültethetjük kosárba is.

A ciklámen éves gondozási naptára:

A növény szeptembertől januárig virágzik. Ilyenkor érdemes ablakba helyezni, mert fontos a sok fény, és a hideg környezet. Csak alulról öntözzük, mert a gumót nem érheti víz. Ősztől tavaszig tápoldatozzuk rendszeresen, hetente egyszer. Januárban, ha elvirágzott a ciklámen, vegyük vissza a locsolást, és hagyjuk a növényt pihenni.Aktív kép

Ilyenkor az összes tápanyag visszahúzódik a gumóba. Tavasszal ültessük át a gumót friss földbe, de a felső egyharmada maradjon a föld felett. Majd tegyük ki a kert vagy terasz egy árnyékos részére, és kezdjük el picit öntözni, szintén csak alulról. Nyáron nem virágzik, de szép zöldnövényt kapunk. Ősszel újra vigyük be, és kezdjük el tápoldatozni.

Hőmérséklet: Télen az ideális hőmérséklet: 10-15 fok, ha ennél melegebb van, a bimbók lehullanák, és a levelek sárgulnak. Csak hűvös helyre tegyük a cserepét.

Fényigény: Nyáron védjük a tűző naptól, télen pedig világos szobába tegyük, vagy ha kevés a fény, mesterségesen pótoljuk.

Öntözés: Csak alulról öntözzük a növényt, a két locsolás között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni. Január végén vegyük vissza az öntözést, és csak márciusban folytassuk a szabadban.Aktív kép

Tápoldat: Ősztől tavaszig tápoldatozzuk hetente egyszer, virágos dísznövényekhez való tápoldattal.

A növény betegségei: Levélsárgulás: Túl locsolás, meleg hőmérséklet, fényhiány.

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony ciklámen


A bejegyzés trackback címe:

https://xmas.blog.hu/api/trackback/id/tr84233376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása