HTML

Christmas

Karácsonyi készülődés, díszek csere-beréje, eladása. Karácsonyi képek. Karácsony után pedig minden ami egy kicsit is szebbé teszi az életünket.

Friss topikok

2007.11.10. 22:51 ice_nic

Karácsonyi növények 1. fejezet

Sziasztok!

Ilyenkor karácsony előtt, és ünnepek alatt nagy intenzitással vetjük bele magunkat a lakás díszítésébe, melyhez sokszor szorosan hozzátartozik a karácsonyi-téli virágok beszerzése is. Minden alkalommal egy-egy növényről fogok részletesebben írni. Azért érzem fontosnak ezt a topicot, mert sajnos sokan ezeket a virágokat csak karácsonykor tartják életben, utána hagyják elpusztulni. Számomra ez hasonló kategória, mint amikor magára hagyunk egy kisállatot. Próbálok segíteni azoknak, akik esetleg szeretnék ünnepek után is, illetve következő karácsonykor is, hogy ugyanúgy pompázzon a virág, és díszítse lakásukat. Mai első növényünk a méltán híres Mikulásvirág.

Mikulásvirág


Talán legkedveltebb decemberi cserepes növényünk a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima). Az intenzív díszt a növény jelentéktelen, apró sárgás virágait körülvevő úgynevezett fellevelek szolgáltatják. Ezek lehetnek klasszikus pirosak, bordók vagy az újabban kapható fehéres-vajsárga árnyalatúak, esetleg rózsaszínek. Meglehetősen hosszú ideig, kb. két hónapig díszítenek. Szobai körülmények között a növény újravirágoztatása nem egyszerű, ezért ha nem akarunk vele bíbelődni, levéldísznövényként tarthatjuk tovább: elvirágzása után vágjuk le a felkopaszodott szárakat. Tavasszal érdemes radikálisan visszavágni, akár 5-10 cm-esre, ennek következtében kompaktabb, bokros növekedésű lesz. Ha mégis megkíséreljük virágoztatását, elvirágzás és visszavágás után tartsuk hűvösebb, kb. 15°C hőmérsékletű helyiségben. Tavasszal ültessük át Florasca B. típusföldbe. Nyárra akár a kertbe is kiültethetjük. A nyár második felében érdemes megkezdeni tápoldatozását, majd - mivel rövidnappalos növény, tehát csak akkor virágzik, ha a nappalok rövidebbek, mint az éjszakai időszak, szeptembertől két hónapon keresztül napi 12-14 órányi teljes sötétség biztosításával karácsonyra újra szép virágos növényünk lehet. Mivel a mesterséges fény is megszakítja a ciklust, vigyázni kell, hogy lámpafény se érje ilyenkor, különben a várt virágzás elmarad!
Nem túl meleg, napos szobában érzi magát a legjobban. (Az ideális hőmérséklet számára 18-20°C) A huzatra érzékeny. Az öntözésre oda kell figyelni: fontos a rendszeres vízellátás, hogy földje ne száradjon ki, a túlöntözést azonban kerülni kell! A lágy vízzel való öntözést meghálálja. Leggyakoribb kártevői a takácsatkák és a levéltetvek.

Szólj hozzá!

Címkék: növények karácsonyi mikulásvirág


A bejegyzés trackback címe:

https://xmas.blog.hu/api/trackback/id/tr36224832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása